Przepisy kulinarne

Strona główna  |  Dietetyk Warszawa  |  Kącik kulinarny  |  Przepisy na lekkie i smaczne potrawy.   |  Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami

Tagi: dietetyk Warszawa, dietetyk Żyrardów, dieta, odchudzanie, przepisy, makaron, łosoś, brokuły, makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami (2 porcje):

Składniki:
• świeży filet z łososia ok. 150g
• pół pęczka pietruszki
• makaron razowy 200g
• brokuły 200g
• jogurt naturalny 4 łyżki
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek do smażenia
• sól, pieprz
• zioła prowansalskie, bazylia
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj na al dente według przepisu na opakowaniu. Łososia popieprz i ewentualnie lekko posól. Na rozgrzaną patelnię grillową wylej łyżkę oliwy z oliwek i ułóż łososia skórą do dołu. Gdy będzie widać, że do połowy jest usmażony, przełóż go na drugą stronę. Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, czosnek, drobno posiekaną pietruszkę i przyprawy. Zagotuj wodę i zblanszuj brokuły. Usmażonego łososia podziel na małe części. Różyczki zblanszowanego brokuła dodaj do sosu, a następnie wymieszaj z łososiem i ugotowanym makaronem.

Wartość odżywcza porcji:
• wartość energetyczna 493,8kcal
• białko 37g
• tłuszcz 6g
• węglowodany 72,5g

 

Aleksandra Ulatowska - DIETETYK Warszawa 

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót



Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt