ASPARTAM - słodka trucizna

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  ASPARTAM - słodka trucizna

Najczęściej czytane:

ASPARTAM - słodka trucizna

Aspartam czyli sztuczna substancja słodząca (E951) jest ok. 200 razy słodszy od cukru (sacharozy). Już odrobina wystarczy, aby uzyskać sładki smak. Dzięki temu zabiegowi wykorzystywany jest w produkcji środków spożywczych typu light, o obniżonej zawartości węglowodanów. Jeżeli myślicie, że wybierając taki "dietetyczny" produkt zawierający aspatram zamiast cukru wybieracie lepiej i zdrowej dla swojego organizmu, to niestety jesteście w dużym błędzie. Badania naukowe potwierdzają negatywny wpływ aspartamu na organizm. Przede wszystkim zwiększa on ryzyko występowania takich chorób jak: nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, cukrzyca, epilepsja, syndrom chronicznego zmęczenia, a także choraby Alzheimera i Parkinsona, może również powodować wady wrodzone u potomstwa. W związku z powyższym, apeluję do wszystkich, abyście świadomie dokonywali codziennych zakupów i czytali skład produktów zawarty na etykiecie. Jeżeli widzicie w skałdzie produktu, takie składniki jak: aspartam, acesulfam K, sacharyna, czy sorbitol nie wkładajcie ich do swojego koszyka z zakupami. Przede wszystkim aspartam występuje w takich produktach jak: sztuczne słodziki, wody smakowe, produkty bez cukru, napoje gazowane, napoje z proszku, gotowe sosy, jogurty typu light, syropy i leki dla dzieci, płatki zbożowe.  

Bądźcie świadomymi konsumentami i wybierajcie produkty bez słodkiej trucizny w składzie.

Monika Krynicka-Gać DIETETYK Warszawa  

http://www.trening-indywidualny.pl

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt