Dieta śródziemnomorska

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Dieta śródziemnomorska

Najczęściej czytane:

Dieta śródziemnomorska

dieta śródziemnomorskaDieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszy sposób odżywiania się. Wykazano, że mieszkańcy Morza Śródziemnego dużo rzadziej cierpią na choroby układu sercowo- naczyniowego. Ponadto, dieta śródziemnomorska sprzyja osiągnięciu i utrzymaniu niskiej masy ciała.

  •  Ważnym elementem tej diety jest aktywność fizyczna dostosowana do personalnych możliwości. Przyczynia się ona nie tylko do utraty zbędnych kilogramów, ale także do utrzymania  dobrego stanu zdrowia.
  •  Dieta śródziemnomorska opiera się na dużej ilości warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych, a także orzechów. Warzywa i owoce dostarczają witamin, składników mineralnych, wody oraz błonnika pokarmowego. Ponadto, są źródłem antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia. Zaleca się, aby słodycze na podwieczorek zastąpić świeżymi owocami.
  •  Pieczywo i inne produktu z pełnego przemiału (makaron, ryż) powinny znaleźć się w codziennej diecie. Są one głównym źródłem energii, niezbędnej do codziennego funkcjonowania i aktywności fizycznej. Dodatkowo dostarczają błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz wpływa pozytywnie na poprawę profilu lipidowego krwi.
  •  W jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów mlecznych (jogurtów, serów twarogowych, kefirów itp.), zwłaszcza fermentowanych. Zawierają one żywe kultury bakterii, które wspierają pracę układu pokarmowego oraz odpowiadają za prawidłową mikroflorę jelit.
  •  Kilka razy w tygodniu należy jeść tłuste ryby morskie, zwłaszcza świeże śledzie, makrelę, łososia, a także owoce morza (oprócz dużej ilości krewetek i kalmarów- te zawierają sporą ilość cholesterolu). Ryby są dobrym źródłem kwasów omega-3, które odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
  •  Ze względu na niekorzystne działanie tłuszczów zwierzęcych,  spożywanie mięsa czerwonego należy ograniczyć. Od czasu do czasu mogą one stanowić dodatek do posiłku opierającego się na świeżych warzywach i produktach węglowodanowych. Jaja spożywane 3-4 razy w tygodniu stanowią dobrą alternatywę dla mięsa i ryb, a ponadto dostarczają pełnowartościowego białka.
  •  Tłuszczem popularnie stosowanym w diecie śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. Zapobiega chorobom układu sercowo- naczyniowego, dzięki wysokiej zawartości witaminy E, β- karotenu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo, wzbogaca smak i aromat potraw, do których jest dodawana. Stosując tę dietę w Polsce warto korzystać także z oleju rzepakowego.
  •  Czerwone wino można spożywać sporadycznie do pełnowartościowego posiłku. Wiadomo, że pozytywnie wpływa na układ krążenia, ale tylko jeśli jest spożywane w małych ilościach. Podstawowym napojem w ciągu dnia powinna być woda.

Aleksandra Ulatowska - dietetyk Warszawa

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt