Flawonoidy

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Flawonoidy

Najczęściej czytane:

Flawonoidy

flawonoidyFlawonoidy (związki flawonowe) to grupa związków organicznych występująca w roślinach. Pełnią rolę barwników, przeciwutleniaczy, a także ochraniają rośliny przed atakiem grzybów i owadów. Odpowiadają one za barwę- od żółtej w owocach cytrusowych, przez czerwoną w np. truskawkach, aż po fioletową w owocach jagodowych.
Ze względu na różnicę w budowie wyróżnia się:

  •  flawonole- cebula, jabłka, herbata, sałata, brokuły, ciemne winogrona, jagody, kapusta
  •  flawony- seler, czerwony pieprz, czerwona papryka, pietruszka, cytryna, tymianek
  •  flawanony- pomarańcze, grejpfruty
  •  flawanole- herbata, czerwone wino, czekolada, kiwi
  •  izoflawony- soja, produkty sojowe, rośliny strączkowe
  •  antocyjany- wiśnie, truskawki, winogrona, czerwone wino, czarna porzeczka, czarny bez, aronia, borówka.

Flawonoidy występują nie tylko w warzywach i owocach, ale także w ziołach (kwiatostan i owoce głogu, kwiat czarnego bzu, kwiatostan lipy). Jednakże, najlepszym źródłem związków flawonoidowych jest gorzka czekolada (o zawartości kakao powyżej 70%).
Związki flawonoidowe wykazują przede wszystkim silne działanie antyoksydacyjne, czyli odpowiadają za usuwanie szkodliwych substancji z organizmu, tzw. wolnych rodników. Wykazują także działanie ochronne wobec witamin C i E. Przypisuje im się także właściwości przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne. Flawonoidy swoją budową przypominają kobiece hormony- estrogeny, dzięki czemu mogą przyczyniać się do opóźnienia menopauzy oraz złagodzenia jej objawów i następstw (w tym występowaniu pomenopauzalnej osteoporozy).

Aleksandra Ulatowska - dietetyk warszawa

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt