Jakich produktów nie należy ze sobą łączyć?

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Jakich produktów nie należy ze sobą łączyć?

Najczęściej czytane:

Jakich produktów nie należy ze sobą łączyć?

Urozmaicenie codziennej diety jest bardzo ważnym aspektem racjonalnego żywienia. Warto jednak pamiętać o występowaniu silnych korelacji między składnikami poszczególnych produktów. Niektóre połączenia powodują obniżenie wartości odżywczej potrawy, a mogą nawet szkodzić zdrowiu. Oto przykłady niekorzystnych korelacji:

  • Pomidor i świeży ogórek - enzym zawarty w ogórku (askorbinaza) niszczy witaminę C zawartą w pomidorze. Tylko mała łyżeczka soku z ogórka może pozbawić tej witaminy aż 5 kg pomidorów. Relacja ta dotyczy także innych warzyw bogatych w tę witaminę- papryki, kapusty, natki pietruszki. Aby uniknąć tych strat warto zamienić ogórka świeżego na kiszonego.
  • Herbata z cytryną - w liściach herbaty zawarty jest glin, który przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera oraz osteomalacji. W połączeniu z cytryną tworzy łatwo przyswajalny cytrynian glinu, który jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Rozwiązaniem tego problemu jest nie wkładanie cytryny, gdy w herbacie znajdują się jeszcze liście.
  • Ciasto drożdżowe i herbata - ulubiony przysmak wielu z nas. Jednakże, garbniki zawarte w herbacie ograniczają wchłanianie witaminy B1  (pozytywnie wpływającej na układ nerwowy) z ciasta. Aby temu zapobiec herbatę najlepiej pić godzinę po zjedzeniu ciasta.
  • Pomidor i biały ser - to połączenie może być szkodliwe dla zdrowia. Kwasy organiczne z pomidora w połączeniu z wapniem pochodzącym z sera, tworzą nierozpuszczalne kryształki. Mogą one odkładać się w stawach powodując stany zapalne. Warto podkreślić, że tylko częste spożywanie tego połączenia może być szkodliwe.
  • Czerwone mięso i wino - występuje ograniczenie wchłaniania żelaza, poprzez kontakt z garbnikami pochodzącymi z wina. Niedobór żelaza powoduje między innymi spadek aktywności fizycznej, obniżoną koncentrację oraz problemy z pamięcią.
  • Ryby morskie i rośliny krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka) - substancje goitrogenne występujące w wymienionych warzywach ograniczają wchłanianie jodu z ryb. Aby uniknąć tych strat wystarczy przez pierwsze kilka minut gotować warzywa bez przykrycia. 

 

Aleksandra Ulatowska  - DIETETYK 

http://www.trening-indywidualny.pl

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt