Kilka słów o indeksie glikemicznym - przykłady produktów o niskim IG

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Kilka słów o indeksie glikemicznym - przykłady produktów o niskim IG

Najczęściej czytane:

Kilka słów o indeksie glikemicznym - przykłady produktów o niskim IG

INDEKS GLIKEMICZNY (IG)

 

Jest to wskaźnik pokazujący, w jakim stopniu wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu porcji danego produktu zawierającego 50g węglowodanów przyswajalnych, w porównaniu ze wzrostem stężenia glukozy we krwi po spożyciu takiej samej ilości węglowodanów w produkcie standardowym, którym jest najczęściej glukoza lub białe pieczywo. 

Wybieraj PRODUKTY O NISKIM IG (IG<55), takie jak: 

 

wszystkie WARZYWA surowe, NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (fasola, groch, soja, soczewica) – ugotowane, ale nie rozgotowane, ORZECHY, MIGDAŁY, NASIONA (słonecznika, sezamu), PESTKI DYNI, SIEMIĘ LNIANE, większość OWOCÓW ( z wyjątkiem: bananów, winogron, melonów i arbuza), MLEKO, JOGURT, KEFIR, BIAŁY SER, MLEKO I TOFU SOJOWE, PŁATKI OWSIANE, PŁATKI ŚNIADANIOWE PEŁNOZIARNISTE, KASZA GRYCZANA I JĘCZMIENNA (nie rozgotowane), MAKARON PEŁNOZIARNISTY (ugotowane al dente), RYŻ BRĄZOWY I RYŻ DZIKI, CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY i PUMPERNIKIEL.  
 

Monika Krynicka-Gać DIETETYK Warszawa 

http://www.trening-indywidualny.pl

 

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt