Magnez - działanie i zastosowanie.

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Magnez - działanie i zastosowanie.

Najczęściej czytane:

Magnez - działanie i zastosowanie.

 Magnez jest niezbędnym makroelementem do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Największa ilość skumulowana jest w kościach ( 50-60%), mięśniach (27%) oraz w innych tkankach miękkich (19%). We krwi, znajduje się ledwo 1% całego zasobu. Pierwiastek ten jest drugim, po potasie, kationem wewnątrzkomórkowym.
Magnez, uczestnicząc we wszystkich najważniejszych procesach zachodzących w organizmie, pełni wiele funkcji. Jego istotna rola wynika ze zdolności do tworzenia związków kompleksowych (w tym ze związkiem wysokoenergetycznym organizmu- ATP) oraz z działaniem przeciwnym do wapnia. Uważa się, że jest on pierwiastkiem o działaniu uspokajającym. Zmiany jego stężenia we krwi, wynikające ze stresu, prowadzą do hamowania wydzielania takich hormonów jak: adrenalina i noradrenalina. Bierze także udział w dostarczaniu energii do tkanek i komórek, co jest szczególnie istotne dla naszego mózgu.  Najbardziej znane działanie magnezu dotyczy prawidłowego funkcjonowania mięsni. Zapobiega on zbytniemu skurczu włókien mięśniowych oraz  wspomaga ich rozkurcz. Magnez bierze także udział w krzepnięciu krwi. Wykazując działanie antagonistyczne do wapnia, pozytywnie wpływa na pracę serca, ponadto może brać udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Ważną funkcją tego pierwiastka jest udział w rozwoju i mineralizacji kości. Magnez spełnia także ważne funkcje w pracy układu hormonalnego. Ostatnie badania pokazują, że cukrzyca jest silnie związana z niedoborami tego pierwiastka.
Najwięcej magnezu wchłaniane jest w jelicie cienkim. Czynniki zwiększające absorpcję to: obecność witaminy B6 i D, selenu, insuliny oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych. Wykazano, że wysoka zawartość błonnika (40-50g/dobę) w diecie powoduje ograniczenie przyswajania magnezu. Podobnie wpływa np. niskie spożycie białka, nadmiar wapnia oraz soli.
Niedobór tego pierwiastka może wynikać ze źle zbilansowanej diety, ograniczenia wchłaniania wynikającego z różnych stanów chorobowych lub ze zwiększonego zapotrzebowania występującego u np. kobiet ciężarnych i karmiących, o osób uprawiających wysoką aktywność fizyczną lub u rekonwalescentów. Oczywiście, więcej magnezu powinny przyjmować także osoby silnie narażone na stres. Niedobór tego pierwiastka objawia się: skurczami i bólami mięśni, zaburzeniami rytmu serca, bezsennością, a nawet depresją.
Źródłami pokarmowymi magnezu są: zielone warzywa (np. szpinak, brukselka, brokuły itp.), pszenica, jęczmień, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych, kakao, mleko, ryby.

Aleksandra Ulatowska - dietetyk

http://www.trening-indywidualny.pl

 

 

 

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt