Porównanie zawartości soli w produktach świeżych i przetworzonych.

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Porównanie zawartości soli w produktach świeżych i przetworzonych.

Najczęściej czytane:

Porównanie zawartości soli w produktach świeżych i przetworzonych.

Wszyscy doskonale wiedzą , że nadmiar soli w diecie jest szkodliwy i przyczynia się powstawania wielu chorób dietozależnych m.in podwyższa ciśnienie krwi i powoduje zatrzymanie wody w organizmie. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia dziennie powinniśmy spożywać maksymalnie 5g soli dziennie. W związku z powyższym bardzo ważny jest odpowiedni i racjonalny wybór produktów spożywczych. Wybierajmy produkty świeże i jak najmniej przetworzone.

Poniżej zamieszczam tabelę, w której przedstawiłam zawartości soli w 100g produktu świeżego i dla porównania już przetworzonego.

Zachęcam do świadomych wyborów :) 

 

Monika Krynicka-Gać DIETETYK Warszawa 

http://www.trening-indywidualny.pl

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt