Próg mleczanowy

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Motoryka i fizjologia  |  Próg mleczanowy

Najczęściej czytane:

Próg mleczanowy

Próg Mleczanowy

trener osobisty warszawaStężenie mleczanu we krwi w spoczynku wynosi ok. 1mmol/l (10mg/dl). Jego głównym źródłem są erytrocyty. W czasie wysiłków o niewielkim obciążeniu stężenie mleczanu we krwi nie ulega zmianie lub podwyższa się jedynie w niewielkim stopniu.

W trakcie wysiłków o wzrastającym obciążeniu początkowo ma miejsce niewielki, stopniowy wzrost stężenia mleczanów we krwi. Przy pewnej wielkości obciążenia rozpoczyna się faza gwałtownego wzrostu jego stężenia, nieproporcjonalna do przyrostów obciążenia. Obciążenie to nazywa się progiem mleczanowym lub progiem przemian beztlenowych.

Próg mleczanowy występuje zazwyczaj na poziomie 50-60% VO2max

W przypadku dobrze wytrenowanych osób granica ta przesuwa się aż do 80% VO2max

Próg mleczanowy występuje ponieważ:

  • dostawa tlenu do pracujących mieśni nie zaspokaja rosnących potrzeb
  • tempo glikolizy osiąga poziom, przy którym nie cały pirogronian może być zużyty w cyklu Krebsa (nie zużyta część zostaje przekształcona w kwas mlekowy)
  • zmniejsza się przepływ krwi przez wątrobę, co skutkuje spowolnieniem tempa eliminacji mleczanu z krwi 

Oznaczanie progu mleczanowego służy m.in do oceny zdolności wysiłków fizycznych ( zależność wprost proporcjonalna) i oceny postępu treningu wytrzymałościowego.

Tomasz Gać - Trener Osobisty - Warszawa

http://www.trening-indywidualny.pl

 

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt