Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Najczęściej czytane:

Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

śniadanieŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Ważne, aby był on odpowiednio zbilansowany, ponieważ powinien dostarczyć taką ilość energii, która pokryje przerwę nocną oraz zapewni siłę na początek dnia. Brak tego posiłku przyczynia się do spadku efektywności w pracy, zmęczenia, czy gorszych wyników w nauce.
Przy rozłożeniu dziennego zapotrzebowania energetycznego (średnio: kobiety 2000kcal, mężczyźni 2600kcal) na 5 posiłków, śniadanie powinno pokrywać 25-30% energii. Zaleca się, aby zawierało ono mleko w formie napoju mlecznego, np. kakao, kawa z mlekiem lub bawarka. Wybierając pieczywo, warto zwracać szczególną uwagę na pieczywo ciemne np. chleb razowy, orkiszowy, graham, pełnoziarnisty. Na śniadanie powinny pojawić się także takie produkty jak : sery twarogowe, chude wędliny, jaja, ryby, jako źródła białka o wysokiej jakości. Należy pamiętać także o dodatku warzyw lub owoców. Można je podać np. jako dodatek do kanapki, dodatkową przekąskę lub świeżo wyciskany sok. Jeżeli to możliwe, pamiętajmy także o dodatku tłuszczów- oleju lnianego, rzepakowego, oliwy z oliwek, margaryny, masła.
Śniadanie, to nie tylko kanapki. Łatwo i szybko można przygotować np. owsiankę , omlet lub jajko w innej postaci. Poniżej podane są 2 przykłady pełnowartościowego śniadania

1) Owsianka 545kcal:
• 3 łyżki 30g płatków owsianych
• mały kubeczek, 150 ml jogurtu naturalnego
• 4 truskawki
• 150g mały banan
• łyżeczka 5g pestek dyni
• 2 łyżeczki 10g słupków migdałowych
•  15g 10 szt. rodzynek
• łyżka 20g miodu
Wszystkie składniki włóż do miski i gotowe! 


2) Jajecznica z wędzonym łososiem (590kcal) + kawa z mlekiem
• 2 jaja kurze
• 2 łyżki 20g masła
• 80g wędzonego łososia
• 2-3 łyżki 10-15g szczypiorku
• 90g bułka grahamka
Pokrój łososia w 1,5cm paski. Jaja wbij do miseczki . Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Dodaj rozbite jajka i lekko posól, uważaj bo łosoś może być słony. Smaż na małym ogniu, tak aby jajka pozostały lekko ścięte. W tym momencie dodaj łososia i poszatkowany szczypiorek. Do smaku dopraw lekko pieprzem. Gotową jajecznicę połóż na podgrzaną grahamkę i gotowe. Smacznego! 

Aleksandra Ulatowska - Dietetyk

http://www.trening-indywidualny.pl

 


 

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt