STEWIA - zdrowsza alternatywa dla cukru i sztucznych słodzików

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  STEWIA - zdrowsza alternatywa dla cukru i sztucznych słodzików

Najczęściej czytane:

STEWIA - zdrowsza alternatywa dla cukru i sztucznych słodzików

Stewia to nowość na rynku naturalnych substancji słodzących.

dietetyk warszawa Jest to roślina, z której do produkcji substancji słodzącej tj. glikozydów stewiolowych wykorzystuje się jej liście. Stewia to naturalny słodzik o słodkości 200-400 razy słodszej od cukru (sacharozy), nie dostarczający przy tym żadnych kalorii.
Stewia została dopuszczona do zastosowania w żywności i napojach prawie na całym świecie, m.in. w Azji, USA, Ameryce Południowej, Australii oraz w Unii Europejskiej od 11 listopada 2011r.
Stewia znalazła już zastosowanie w takich produktach jak napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe, jogurty, lody, dżemy, sosy w tym ketchup, czekolada i wyroby czekoladowe oraz słodziki. Na etykietach powyższych produktów stewia występuje pod postacią glikozydów stewiolowych -------> E 960. Powyższe glikozydy obecne są w ekstrakcie pozyskiwanym w określony sposób z rośliny Stewia Rebaudiana, który charakteryzuje się gorzkawo – lukrecjowym smakiem. Badania potwierdzają, iż stosowanie stewi jest całkowicie bezpieczne, ponieważ nie wykazuje ona żadnego działania toksycznego na organizm ludzki. Ponadto nie wpływa na wzrost poziomu glukozy we krwi i nie podwyższa ciśnienia krwi. W związku  tym może być bezpiecznie stosowana zarówno przez osoby zdrowe, jak i chorujące na cukrzycę typu II.

Monika Krynicka-Gać - DIETETYK Warszawa


http://www.trening-indywidualny.pl

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt