Woda - rodzaje i zastosowanie.

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Woda - rodzaje i zastosowanie.

Najczęściej czytane:

Woda - rodzaje i zastosowanie.

W 2009 roku Instytut Żywności i Żywienia, uwzględnił wodę w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Zaleca się, aby wypijać ok. 2l wody dziennie. Ale jaką wodę wybrać, aby przynosiła korzyści dla naszego zdrowia?
Na polskim rynku wody butelkowane są pozyskiwane z ujęć podziemnych. Są one nasycone składnikami mineralnymi, poprzez wypłukiwanie ich z poszczególnych warstw geologicznych. Dlatego też, ze względu na stopień mineralizacji, wody dzieli się na:

  • wysokozmineralizowane- zawierające ponad 1500mg składników mineralnych/ litr wody. Pełnią one funkcję wzbogacania codziennej diety w minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W praktyce oznacza to, że składniki zawarte w tym rodzaju wody, mają pokryć nie mniej niż 15% RDA, czyli zalecanego dziennego zapotrzebowania, dla osoby dorosłej. Przykłady: Kryniczanka, Muszyna Zdrój, Muszynianka, Piwniczanka.
  • średniozmineralizowane- posiadają od 500-1500mg składników mineralnych/ litr. Nie zakłócają bilansu elektrolitycznego w organizmie, dlatego można je pić w każdej ilości. Idealnie nadają się do uzupełniania wody utraconej wraz z potem podczas treningu, czy innego rodzaju wysiłku fizycznego. Dzięki niewielkiej zawartości składników mineralnych, bardzo dobrze gaszą pragnienie oraz są smaczniejsze od wód niskozmineralizowanych . Przykłady: Arctic, Cisowianka, Evita, Kinga Pienińska, Nałęczowianka, Polaris, Ustronianka.
  • niskozmineralizowane- o mineralizacji poniżej 500mg/l. Zaliczane są do nich „naturalne wody mineralne- niskozmineralizowane” oraz „wody źródlane”. Zawierając małą ilość składników mineralnych, nie przynoszą one korzyści dla zdrowia. Jednakże, można je wykorzystywać do przyrządzania posiłków, rozcieńczania soków i napojów, parzenia kawy, herbaty, ziół itp. Zdarza się, że znajdują swoje zastosowanie w praniu oraz celach higienicznych. W małych ilościach nadają się także do gaszenia pragnienia. Należy jednak uważać, ponieważ rozrzedzając elektrolity w organizmie, zaburzają równowagę wodno-elektrolitową. Przykłady: Aqua Żywiec, Bystrzanka, Kropla Beskidu, Krynica Zdrój, Primavera, Żywiec.
  • stołowe (mineralizowane)- powstają poprzez wzbogacenie wody źródlanej, dodając naturalną wodę mineralną lub sole minerałów, z których przynajmniej 1 musi posiadać znaczenie fizjologiczne. Spełniająrolę profilaktyczno- zdrowotną, uzupełniają składniki mineralne w nadmiarze utracone podczas wysiłku fizycznego. Normą jest, że zawierają wapń oraz magnez, a nie posiadają dużej ilości wodorowęglanów. Przykłady: JODICA, Magnezjana, Sądecka Woda Życia, Woda Magnezowa, Zamościanka.
  • lecznicze- ich właściwości wynikają z bardzo wysokiej mineralizacji, co najmniej 4000mg/l. Ich skuteczność musi zostać potwierdzona licznymi badaniami klinicznymi. Mogą być stosowane tylko za zgodą i pod kontrolą lekarza. Przykłady: Franciszek, Jan, Wielka Pieniawa, Zuber, Henryk.

Kupując wodę, czytajmy dokładnie etykiety. Warto jeszcze raz podkreślić, że nazwa „woda mineralna” nie zależy od stopnia mineralizacji, zatem nie każda woda z takim oznakowaniem będzie przynosić korzyści dla naszego zdrowia. Najbardziej wartościowymi składnikami są: magnez, wapń, sód, chlorki, siarczany, wodorowęglany oraz czasami jod, fluor, żelazo. Bądźmy świadomymi konsumentami i wybierajmy wody o odpowiednim dla nas składzie, nie zapominając także o smaku .

Aleksandra Ulatowska - dietetyk

http://www.trening-indywidualny.pl

 


 

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt