Żywność funkcjonalna, czyli naturalne produkty prozdrowotne, dzięki którym zmniejszysz ryzyko zachorowania na choroby dietozależne.

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Żywność funkcjonalna, czyli naturalne produkty prozdrowotne, dzięki którym zmniejszysz ryzyko zachorowania na choroby dietozależne.

Najczęściej czytane:

Żywność funkcjonalna, czyli naturalne produkty prozdrowotne, dzięki którym zmniejszysz ryzyko zachorowania na choroby dietozależne.

W celu profilaktyki chorób dietozależnych warto w swoim codziennym menu uwzględnić następujące naturalne produkty prozdrowotne, których regularne spożywanie pozwoli uniknąć wielu chorób powstających na tle wadliwego żywienia. 

  • 4-6 filiżanek dziennie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego, 
  • 5-9 porcji warzyw i owców dziennie zmniejsza ryzyko nowotworów prostaty i jelita grubego oraz obniża nadciśnienie. 
  • spożywanie min. 180g ryby tygodniowo zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, 
  • 1 ząbek czosnku dziennie obniża poziom złego cholesterolu (frakcji LDL) oraz wpływa korzystnie na nadciśnienie tętnicze, 
  • 25g białka sojowego obniża frakcję złego cholesterolu LDL, 
  • 240 ml czerwonego wytrawnego lub połwytrawnego wina hamuje agregację płytek krwi, 
  • cebula, czosnek, banany są źródłem prebiotyku - inuliny, która polepsza mikroflorę jelitową zwiększa wchłanianie wapnia, dostarcza również cennego błonnika, 
  • marchew jest żródłem beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem zmniejszającycm ryzyko zachorowania na nowotwory
  • brokuły dzięki folianom zmniejszają ryzyko nowotworów, w tym raka prostaty oraz  zawałów
  • produkty pełnoziarniste (pieczywo razowe, wieloziarniste, mąka żytnia, razowa, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, gruboziarniste kasze - ograniczają nowotwory i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, ponadto dzieki niskiemu indeksowi glikemicznemu są niezbędne w diecie diabetyków
  • produkty pomidorowe (sok, przecier, koncentrat) dzięki obecności likopenu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty i zawał serca
  • produkty owsiane będące źródłem beta-glukanu - ograniczają
    zawartość cholesterolu oraz przyspieszają pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom i nowotworom jelita grubego. 

Monika Krynicka-Gać  - DIETETYK Warszawa 

http://www.trening-indywidualny.pl

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt